Constructif, ERA Contour en Stadlander organiseren educatieve natuurspeurtocht in de wijk Warande-Oost in Bergen op Zoom

Op avontuur in je eigen wijk. Op 20 maart 2024 leerden leerlingen van basisschool Kiemkade tijdens een speurtocht door Warande-Oost in Bergen op Zoom alles over de ingrijpende renovatie van de woningen in de buurt. En onderweg verzamelden ze materiaal voor vier insectenhotels. 

Iets terugdoen voor de wijk
Als bouwer iets terugdoen voor de wijk waar je werkt. Dat is het uitgangspunt van de betrokken bouwers Constructif en ERA Contour. Constructif renoveert in opdracht van Stadlander sociale huurwoningen in de wijk Warande-Oost. ERA Contour verduurzaamt de flats aan de Plejadenlaan en het Zonneplein. De woningen worden energiezuiniger gemaakt en krijgen een nieuwe, moderne uitstraling. 

Tijdens de educatieve dag namen de bouwers de leerlingen mee in wat er allemaal komt kijken bij een bouwproject. Van veiligheidsmaatregelen als het dragen van een helm en speciale schoenen tot nut en noodzaak van een dak met mos en sedum. Zo maken we kinderen bewust van wat er in hun omgeving gebeurt. 

Sedum op het dak
Op straat vallen meteen de felgekleurde hesjes van de kinderen op. Projectleider René geeft er uitleg over. “Kijk”, wijst hij op het groen op de daken. “Dat is sedum. Weten jullie waar dat voor is?” Het antwoord van de leerlingen van groep 7 volgt meteen. “Ik denk dat het isolatie is, om de warmte vast te houden.” Dat klopt inderdaad, bevestigt René. “Maar het zorgt er ook voor dat de woning in de zomer koeler blijft.”

Aandacht voor CO2
Dat groen is nodig om onze omgeving gezonder te maken. “We ademen allemaal CO2 uit.” Klopt, vult leerkracht Fabien aan: “Daar hebben we het op school over gehad.” De Kiemkade is een groene school waar veel aandacht voor dit thema is. “Het is daarom goed dat de kinderen dit nu ook in hun eigen wijk zien.”

Warande-Oost verandert door de renovatie en verduurzaming in een groene wijk, benadrukt René. “Er komen in totaal 60 woningen met een dak van sedum.” Ook wordt in de gevels mos verwerkt.

Eigen plek voor vleermuizen 
Maar er gebeurt meer. “Zien jullie die gaten? In de zijkant van de woning”, wil de projectleider weten. Die vallen amper op. Maar blijken heel bijzonder. “Erachter zitten nestkasten. Kleinere voor vogels, grotere voor vleermuizen.” Keurig weggewerkt in de gevel!

Maar waarom staat er een steiger bij de huizen, wil één van de kinderen weten. Hij denkt dat een ladder makkelijker is. René n kan dat prima uitleggen. “We werken makkelijker vanaf een steiger.” Maar het is ook een veiligheidsmaatregel. Want als per ongeluk een van de vaklieden van het dak zou roetsjen tijdens zijn werk vangt de steiger hem op. “Anders ligt hij op de grond.”

Insectenhotels
De les in de buitenlucht zit erop. De leerlingen krijgen stukjes hout en bamboe mee. Dat verzamelen ze. Leerlingen van praktijkschool Het Kwadrant bouwen er vervolgens vier insectenhotels van. De leerlingen van Het Kwadrant zijn ook op een andere manier betrokken bij de renovatieprojecten. Zij brengen de gezamenlijke wijknieuwsbrief van Stadlander, Constructif en ERA Contour rond in de wijk. 

De insectenhotels hebben een plekje gekregen in het A.M. de Jongpark achter de Ulu Moskee. Om Warande-Oost nog gezonder en groener te maken!

 

Het team van Constructif, ERA Contour en Stadlander die bij de speurtocht betrokken waren.

Leerling in Warande-Oost doet mee met de speurtocht.

Stuur artikel door