CADENZA WINT GEMMA SMID ARCHITECTUURPRIJS ZOETERMEER 2018

04 jun 2018

Het project Cadenza is de winnaar van de Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer 2018. De vakjury is enthousiast over het levendige stuk stad dat hier is ontstaan. De stedelijke uitstraling, de goed ontworpen publieke buitenruimte en de mooie details in het gebied zorgen ervoor dat het een aanwinst is voor de binnenstad van Zoetermeer, aldus de vakjury. Ook de eenheid in het gevelbeeld en de rustige uitstraling noemde zij sterke punten van de plek.

Het nieuwe complex is ontwikkeld door Synchroon en gebouwd door ERA Contour. Het ontwerp is van DunnettCraven en OZ architect.

Levendig gebied
Het nieuwe gebouw beschikt over een horecagelegenheid, een supermarkt, casino en woningen die zijn ingepast in de omgeving. Volgens de jury komt het theater nu veel beter tot zijn recht. Dat komt doordat het gat naast de passage is afgedicht en het hoogteverschil op een prettige manier is opgelost door DunnettCraven (masterplan) en OZ architect (architectonische uitwerking). Langs de trappartij is een groene gevel aangelegd.

Ruimtelijk plein
Het ontwerp van de publieke buitenruimte is positief ontvangen. De ruimte van het plein opent volgens de jury op een ontspannende wijze. Ook is er een goede balans tussen het groen op het plein en de horeca. Alleen de straat vanaf de Italiëlaan naar het plein mag nog iets groener worden.

De goed in zicht geplaatste klokkentoren en de volumes met verschillende bouwhoogtes zorgen voor een sterke stedelijke uitstraling. Het plan bevat mooie details zoals de ronde hoek met het daadwerkelijk rond gebogen glas.