BOUW VERNIEUWDE RODE DORP ALPHEN AAN DEN RIJN OFFICIEEL VAN START

21 apr 2021

ERA Contour gestart met eerste van 172 nieuwe woningen voor Woonforte  

Samen met de nieuwe bewoners stonden woningcorporatie Woonforte en ERA Contour op dinsdagmiddag 20 april stil bij de start van de nieuwbouw in het Rode Dorp. In opdracht van Woonforte realiseert ERA Contour in de karakteristieke Alphense buurt 172 nieuwe eengezinswoningen, in 3 fases. De 100 jaar oude woningen uit de eerste fase zijn gesloopt en deze week is ook de bouw van de eerste 42 woningen officieel begonnen. Om die start op een passende manier te vieren, groef een van de bewoners van het Rode Dorp samen met haar kleinkinderen een tijdcapsule in met herinneringen aan de huidige buurt en wensen voor de toekomst.

Sfeer en karakter buurt behouden bij nieuwbouw
De 172 huurwoningen van Woonforte die plaatsmaken voor de nieuwe woningen, bevinden zich midden tussen de bestaande woningen in het Rode Dorp. Deze Alphense buurt staat bekend om de rode dakpannen, maar vooral ook om haar sterke eigen sfeer en karakter. De hele wijk is gebouwd tussen 1920 en 1950 en veel van de huidige bewoners wonen alle lang in het Rode Dorp. Om de woningen weer te laten voldoen aan de wooneisen van deze tijd, besloot Woonforte tot sloop en nieuwbouw. De nieuwe woningen zijn groter, energiezuinig en toekomstbestendig. Het uitgangspunt voor het ontwerp was dat de woningen nog steeds goed in de sfeer en het karakter van het Rode Dorp passen. 

Een ludieke manier om stil te staan bij de start van de bouw
Woonforte bedacht een passende manier om samen met de nieuwe bewoners stil te staan bij deze bijzondere mijlpaal. De terugkerende huurders mochten hun herinneringen aan het Rode Dorp en hun wensen voor de toekomst van het Rode Dorp inleveren. Ook de kinderen van de Groen van Prinstererschool leverden een bijdrage met tekeningen en verhalen over de wijk. Alle bijdragen werden in een speciale tijdcapsule gestopt, die werd ingegraven onder de nieuwbouw. Als de tijdscapsule over tientallen jaren weer wordt opgegraven, kunnen de volgende generaties lezen hoe het vroeger was in het Rode Dorp. Alle toekomstige bewoners kregen van Woonforte voorafgaand aan het moment een borrelpakket met inhoud van de plaatselijke supermarkt om zo thuis te kunnen proosten. Bewoonster Hellen Hoogeveen en haar kleinkinderen, die zelf ook in het Rode Dorp wonen, kregen de eer om de tijdscapsule in te graven. Hoogeveen: “Als de tijdcapsule wordt geopend, hoop ik dat het Rode Dorp nog altijd het gezellige, kleine dorp in het grote dorp Alphen is”. De Alphense wethouder Gerard van As was samen met Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte en Jeroen Heijdra, directeur bij ERA Contour getuige van dit bijzondere moment.

Oplevering gepland in 2022
Naar verwachting levert ERA Contour de woningen uit de eerste fase op in het eerste kwartaal van 2022. Daarna begint de sloop van fase 2. Bloemen Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe woningen.

Hellen Hoogeveen, bewoonster van het Rode Dorp, graaft samen met haar kleinkinderen de tijdcapsule in | Beeld: Merel Klijzing

Artist impression van de nieuwe woningen uit de eerste fase | Beeld: Bloemen Architecten