Bouw van ruim 100 woningen in Nieuw Kralingen feestelijk gestart

Heijmans en ERA Contour realiseren sfeervolle stadswijk bij de Kralingse Plas in Rotterdam

Op vrijdag 29 september 2023 gaf wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen) het feestelijke startschot voor de bouw van in totaal 102 woningen, in twee nieuwe deelgebieden van Nieuw Kralingen in Rotterdam. Ongeveer 200 genodigden, waaronder veel toekomstige bewoners, vierden de start bouw mee.

In Nieuw Kralingen komen in totaal 800 woningen in verschillende typen, van koopwoningen in het hogere en topsegment tot en met woningen in het middensegment en sociale huurwoningen. Een aanwinst voor Rotterdam. Heijmans en TBI-onderneming ERA Contour werken voor deze gebiedsontwikkeling samen in de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK) en zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de woningen.

Wonen aan het Kralingse Bos mogelijk dankzij verlegging van de Bosdreef
Nieuw Kralingen komt op het voormalige bedrijventerrein, waar nu nog onder meer de Stadskwekerij gevestigd is. De Bosdreef wordt eromheen gelegd en verplaatst in noordwestelijke richting. Hierdoor grenst de nieuwe wijk straks direct aan het Kralingse Bos en de Kralingse Plas.

Het eerste deel van de Verlegde Bosdreef wordt momenteel gerealiseerd, waardoor de Bosdreef nu tijdelijk afgesloten is. Het gaat nog wel enige tijd duren voordat de huidige Bosdreef verdwijnt. 

Niet alleen sfeervol, ook groen en natuurinclusief
Nieuw Kralingen wordt een romantische stadswijk.

“In de samenwerking tussen de OCNK, de adviseurs en de gemeente Rotterdam is goed gekeken naar de structuur, opzet en architectuur. Het wordt daarnaast een heel groene stadswijk. Nieuw Kralingen is natuurinclusief ontworpen en dat is gunstig voor een gezonde flora en fauna. En dat is weer goed voor het welzijn van de toekomstige bewoners.


En er is rekening gehouden met klimaatverandering, bijvoorbeeld door de wateropvang en -afvoer goed te regelen, waardoor het gebied beter voorbereid is op overmatige regenbuien. Als wethouder Bouwen én Klimaat ben ik dus erg blij om hier vandaag het startschot te kunnen geven voor deze 100 woningen.”
Wethouder Chantal Zeegers

Gevarieerd woningaanbod, in een ruim gebied
De mix in woningaanbod is van meet af aan zichtbaar. Op de hoek van de Boezemlaan en de Bosdreef zijn de 43 koopwoningen van het eerste deelgebied bijna klaar. Het appartementengebouw met middenhuurwoningen en vrije sector huurwoningen zal in de loop van 2024 opgeleverd worden.

Verderop in het gebied zal Woonstad binnen afzienbare tijd de eerste bewoners ontvangen in de 80 sociale huurappartementen.

“Het totale gebied waar Nieuw Kralingen komt, heeft een behoorlijke schaal. Het begint bij de Stoomstichting, waar nu de aansluiting van de Verlegde Bosdreef gemaakt wordt en loopt door tot aan de Boezemlaan, waar het eerste deelgebied nu zichtbaar is. De schaal en ligging maken Nieuw Kralingen uniek. Ik ben er van overtuigd dat Nieuw Kralingen een mooie en tijdloze Rotterdamse wijk wordt.”
ERA Contour-directeur Job van Zomeren namens de OCNK.

Stuur artikel door