BOUW IN NIEUW CROOSWIJK GAAT DOOR

17 dec 2015

Wethouder Ronald Schneider geeft startsein bouw Huis van Verlangen

De nieuwe wijk Wandeloord in het Rotterdamse Nieuw Crooswijk krijgt steeds meer vorm. Afgelopen woensdag gaf wethouder Ronald Schneider samen met TBI-onderneming ERA Contour, Heijmans en de toekomstige bewoners, het feestelijke startschot voor de bouw van Huis van Verlangen. Dit woonblok, met 46 eengezinswoningen, vormt samen met het nog te ontwikkelen Huis van Ruimte het sluitstuk van dit deelgebied. Ronald Schneider: “Nu deze verbinding wordt gemaakt tussen de woonblokken ga je pas écht goed zien hoe Nieuw Crooswijk bedoeld is.”

In verschillende fasen is door de ontwikkelcombinatie Nieuw Crooswijk (OCNC) gewerkt aan de grootschalige herstructurering van de Rotterdamse wijk. Nieuw Crooswijk wordt een gevarieerde en groene wijk die ruimte biedt aan gezinnen die graag in de stad blijven wonen. De afgelopen jaren zijn al 500 nieuwe koop- en huurwoningen, parkeerplaatsen, kleinschalige bedrijfsruimten en een nieuwe school gebouwd. In antwoord op de marktontwikkelingen is eind 2013 een nieuw perspectief voor de wijkontwikkeling opgesteld. Naast sloop en nieuwbouw zijn er ook andere mogelijkheden ingezet om de stedelijke herstructurering vorm te geven, waaronder renovatie en kluswoningen.

De afgelopen twee jaren heeft de ontwikkeling van Nieuw Crooswijk weer een vlucht genomen. Zo is recentelijk het Huis van Wensen opgeleverd; 51 appartementen en 36 eengezinswoningen die in een intensief co-creatieproces met de bewoners tot stand zijn  gekomen. Ook in Huis van Verlangen bepaalt de toekomstige bewoner hoe zijn of haar huis er uit komt te zien. De woningprijzen variëren vanaf € 305.000 tot circa € 550.000 v.o.n.. Na Huis van Verlangen zal het laatste stuk Wandeloord in 2017 worden bebouwd met het Huis van Ruimte, met circa 60 woningen.

Kenmerkend voor Nieuw Crooswijk is de hoogwaardige baksteenarchitectuur die in verschillende woningtypologieën terug zijn te vinden. In alle blokken is een herkenbare architectuur ontworpen door zes verschillende architecten. Brink Architectuur, Simone Drost Architectuur, Jeroen Schipper Architecten, Geurst en Schulze Architecten, de Zwarte Hond en NL Architects. De hoogstaande architectonische kwaliteit van Nieuw Crooswijk is niet onopgemerkt gebleven. Zo werd Nieuw Crooswijk al meerdere keren genomineerd voor de Rotterdamse Architectuurprijs.