BIANCA SEEKLES IN BOEK 'NIEUWONEN'

18 nov 2016

  • Bianca Seekles op bezoek bij BNR Nieuwsradio

  • Bianca Seekles op bezoek bij BNR Nieuwsradio

Deskundigen menen dat we in 2040 in de Randstad wonen, de Nederlander zelf wil erbuiten wonen

Nederlanders wonen goed: slechts 1 op de 10 is ontevreden met het huis waarin hij of zij nu woont. Toch denkt een meerderheid in 2040 buiten de Randstad te wonen. En als ze tegen die tijd niet meer zelfstandig kunnen wonen, willen Nederlanders liever in een woongemeenschap wonen dan bij een kind of familielid. Dit alles blijkt uit recent onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos in het kader van de publicatie van het boek ‘Nieuw Wonen’ uit de Publiek Geheim serie.

Voor het boek zijn het afgelopen jaar gesprekken en interviews gehouden met een kleine 40 deskundigen uit een groot aantal sectoren. Zo ook Bianca Seekles (directievoorzitter ERA Contour). Hen werd gevraagd naar hun visie op hoe het wonen in Nederland zich ontwikkelt tot 2040. Tegelijkertijd onderzocht Ipsos in oktober onder 1.120 consumenten tussen 18 en 60 jaar hun beeld bij wonen in 2040.

Opvallend is dat de deskundigen op een aantal woonthema’s een andere mening zijn toegedaan dan het algemene publiek. Zo menen de deskundigen dat we in 2040 vooral in de stad in de Randstad wonen. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt juist dat in 2040 een even groot deel van de Nederlanders verwacht in een dorp te wonen als in de stad. Zes op de tien geeft aan dan buiten de Randstad te zullen wonen.

Een aantal deskundigen is er ook van overtuigd dat we dan geen hypotheeklasten of huur meer in euro’s betalen maar via leveranciers ‘betalen’ in data over ons gedrag als consument. Ruim driekwart van de Nederlanders ziet dit echter niet gebeuren. Daartegenover staat dat bijna een kwart deze ontwikkeling wel ziet gebeuren.

Redelijke overeenstemming is er over thematische woongroepen. De deskundigen geven aan dat we in 2040 graag wonen te midden van gelijkgestemden. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat de helft van de ondervraagden dit ook ziet zitten. Met name als het gaat om het samenwonen met leeftijdsgenoten. Slechts 16 procent van de ondervraagden zegt dan te willen wonen bij een kind of familie.

Kijk voor meer informatie over het boek op de website.

BNR Nieuwsradio
Voor de lancering van het boek bracht Bianca Seekles, samen met twee andere deskundingen, een bezoekje aan het programma Bouwmeesters van BNR Nieuwsradio. Luister hier het fragment terug.