BETER OP DE METER WINT TBI INNOVATIEPRIJS

15 jun 2016

De winnaars van de TBI Innovatieprijs 2016 zijn bekend. In de categorie ‘Beste innovatie’ won het concept ‘BETER OP DE METER'. In de categorie ‘Ideeën’ ging de prijs naar ‘Elektronisch balanceren klimaatinstallaties’. Beide winnaars werden gekozen uit zes finalisten op basis van een stemronde onder medewerkers en directieleden van de TBI-ondernemingen.

Beter op de meter (innovatie)

"BETER OP DE METER is een concept om bestaande portiekwoningen tegen een relatief laag bedrag van circa € 30.000,- per woning 80% energiezuiniger te maken”, aldus een enthousiaste Timo Stoopman die de prijs namens de betrokken collega’s van de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouw in ontvangst nam. Sinds 2014 hebben zij hun krachten gebundeld in het TBI WOONlab. De energiebesparing wordt o.a. gerealiseerd door de buitenschil van het gebouw te isoleren en de verwarmingsinstallaties te vernieuwen. Omdat een aanzienlijke besparing mogelijk is tegen overzichtelijke kosten, biedt ‘BETER OP DE METER’ een oplossing voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. Uiteindelijk verwachten de betrokken TBI-ondernemingen hiermee een flinke bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Meer informatie: www.renovatie-kompas.nl

Elektronisch balanceren klimaatinstallaties (idee) Johan Atsma (Croonwolter&Dros)

“Door klimaatsystemen op afstand in te regelen, ontvangt de gebruiker maximaal comfort en flexibel gebruik” aldus Johan Atsma (Croonwolter&Dros) over zijn idee. “Dit heeft als grote voordeel dat we klimaatinstallaties kunnen aanpassen zonder dat we plafonds open moeten maken. Hiermee wordt de afbouw- en inregeltijd verkort en vermindert het de hinder voor gebruikers.” Het winnen van de innovatieprijs 2016 ziet Johan als een aanmoediging om het idee de komende tijd verder door te ontwikkelen.

Overige finalisten

Bovengenoemde prijzen werden uitgereikt door Douwe van den Wall Bake (manager duurzame ontwikkeling) en Piet-Jan Heijboer (directeur Croonwolter&dros). De zes finalisten werden eerder dit jaar door een vakjury gekozen uit 32 inzendingen op basis van: toegevoegde klantwaarde, mate van innovatie en overtuigingskracht. Naast bovengenoemde winnaars, waren dat de volgende vier finalisten:

  • Maatwerk voor de Consument (Voorbij Prefab i.s.m. TBI WOONlab) – Robotisering van de oude Voorbij prefab-betonfabriek.
  • Multifunctionele onderhoudsvoertuigen (TBI Infra Asset Management) – Onderhoudsvoertuigen die veilig en zonder wegafzetting op de vluchtstrook kunnen opereren.
  • Veilig uit en thuis (Croonwolter&dros) – Een volgsysteem op basis van chips in de openbare ruimte voor mensen met dementie.
  • Onderwater laston (Mobilis) – Dit idee biedt een veilige manier om onderwater te lassen zonder dat de doorvaart gestremd wordt.

TBI Innovatieprijs

TBI ziet innovaties als een essentieel en noodzakelijk onderdeel van duurzaam ondernemerschap. De TBI Innovatieprijs is een belangrijk een eervol platform voor vernieuwing. Voor de organisatie van de prijs werkt TBI samen met partner YES!Delft. Voor meer informatie: www.tbi.nl/innovatieprijs