Beter energielabel voor 2400 sociale huurwoningen in Schiedam

Woonplus, ERA Contour, BM van Houwelingen, Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud slaan de handen ineen voor het verduurzamen en verbeteren van 2400 sociale huurwoningen in Schiedam. Daarvoor ondertekenden de partijen een raamovereenkomst op 21 december 2023. Het doel is om samen het energielabel van de 2400 woningen van Woonplus te verbeteren. 

Deze verduurzaming is onderdeel van het Woonplus-project ‘Uitfasering EFG-labels 2024-2028.’ Dit project beoogt het energielabel van woningen met een E, F of G-label te verhogen. Het verduurzamingsprogramma wordt uitgevoerd in drie bouwstromen. Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud zijn verantwoordelijk voor de eerste bouwstroom. BM van Houwelingen voor de tweede bouwstroom. ERA Contour realiseert de derde bouwstroom.

“Het uitfaseren van onze EFG-labels vóór 2029 is een verplichting vanuit de overheid. Wat ik heel goed vind, is dat we meteen alle woningen in de complexen isoleren. Het project is daarmee vier keer zo groot geworden. We isoleren 1600 woningen verder dan het minimaal vereiste D-label. Daarmee gaat het wooncomfort van veel huurders er de komende vijf jaar flink op vooruit.”
Emile Klep, directeur-bestuurder Woonplus

Ruim 700 woningen krijgen toekomstvaste isolatie
Zo’n 180 EFG pre-labelwoningen en 605 woningen met een hoger label worden verduurzaamd in bouwstroom drie. Dit zijn woningen die Woonplus ook na 2050 nog in bezit zal hebben. Daarom brengt Woonplus samen met ERA Contour de woningen naar het niveau van de Standaard. De woningen zijn daarmee toekomstvast geïsoleerd. Dat betekent dat er geen extra isolatie meer nodig is om ze later te verwarmen zonder aardgas. 

“De duurzaamheidsopgave is enorm en noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan en het is dan heel fijn om als partners hierin op te trekken en snelheid te maken. Zeker met een vertrouwde partner als Woonplus waar we eerder mooie projecten mee hebben gerealiseerd en heel fijn mee samenwerken. Samen gaan we voor een duurzame toekomst.”
Jeroen Heijdra, directievoorzitter ERA Contour.

EFG-label wordt D-label
In de eerste bouwstroom worden zo’n 220 woningen met een EFG-pre-label verduurzaamd naar minimaal energielabel D. De 534 woningen met minimaal een energielabel D in dezelfde woongebouwen, gaan in een aantal maatregelen mee. Bijvoorbeeld bij het vervangen van enkel glas en het saneren van open verbrandingstoestellen. Smits Vastgoedzorg en Hoftijzer Vastgoedonderhoud voeren de eerste bouwstroom uit. 

D-labelwoning transformeert naar B-label
In de tweede bouwstroom krijgen 120 EFG-pre-labelwoningen een upgrade naar energielabel B. Ook zo’n 693 woningen met minimaal label D worden verhoogd naar energielabel B. Zo zijn deze woningen goed uitgerust voor de lange termijn. Woonplus verwacht de woningen nog 15 tot 25 jaar in bezit te hebben. BM van Houwelingen realiseert deze tweede bouwstroom.

Ondertekening ERA Contour en Woonplus voor verduurzaming woningen in Schiedam. V.l.n.r. Michel Ouwens (directeur Bestaande Bouw ERA Contour), Jeroen Heijdra (directievoorzitter ERA Contour) en Emile Klep (directeur Woonplus).

Samenwerkende partners voor verduurzaming 2400 woningen van Woonplus in Schiedam.

Stuur artikel door