BESTEMMINGSPLAN VOOR GEBIEDSONTWIKKELING NIEUW KRALINGEN IS AKKOORD

03 jun 2021

Geplande woningen, bedrijvigheid en wegverlegging zijn definitief mogelijk

Het bestemmingsplan voor de gebiedsontwikkeling Nieuw Kralingen in Rotterdam is op 2 juni 2021 positief beoordeeld door de Raad van State. Dat betekent dat Gemeente Rotterdam de omgevingsvergunningen kan afgeven voor de nieuwe woningen, bedrijvigheid en de verlegging van de Bosdreef. Zo kan de gebiedsontwikkeling Nieuw Kralingen verder ontwikkeld en gerealiseerd worden. En daarmee komt de bouw van 800 woningen in Rotterdam dichterbij. De ontwikkeling en bouw van het project gebeurt door Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen (OCNK), een samenwerking van ERA Contour en Heijmans Vastgoed. 

Het oordeel van de Raad komt op een belangrijk moment. Door de grote druk op de woningmarkt wil de gemeente Rotterdam op verschillende plekken in de stad een groot aantal woningen realiseren. 

Hoogwaardige stadswijk met 800 woningen
Nieuw Kralingen is met 800 woningen een bijzondere en substantiële gebiedsontwikkeling. Op en rond het gebied van de te verleggen Bosdreef, komt een hoogwaardige stadswijk aan het bos en bij de Kralingse Plas. “Het wordt een bijzondere combinatie van mooie architectuur, stads wonen en een natuurgebied in je achtertuin, die met deze uitspraak van de Raad van State definitief mogelijk wordt gemaakt” zegt Erick Schouten van de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen.

15.000 belangstellenden voor Nieuw Kralingen
De initiatiefnemers van de Ontwikkelcombinatie Nieuw Kralingen zijn meer dan blij met dit besluit. De gebiedsontwikkeling heeft 15.000 belangstellenden die het project actief volgen en had ruim 1.000 inschrijvers op het eerste deelplan dat in verkoop is gegaan. 

Al in 2014 aan de tekentafel
De ontwikkeling van Nieuw Kralingen startte in 2014, midden in de kredietcrisis. De samenwerking tussen Gemeente Rotterdam en de OCNK leidde via een gebiedsvisie en een samenwerkingsovereenkomst tot een gemeenteraadsbesluit over het bestemmingsplan. Dat laatste is nu goedgekeurd en onherroepelijk. Het onderdeel van de Stoom Stichting Nederland is uitgezonderd van het akkoord.