BERKEL EN RODENRIJS KRIJGT ULTRA-DUURZAME 4C-WOONWIJK

04 jun 2015

Op donderdag 4 juni 2015 ondertekenden wethouder Albert Abee van Gemeente Lansingerland en Job van Zomeren, directeur bij TBI-onderneming ERA Contour, de grondexploitatie- overeenkomst voor de ontwikkeling van project 4C-living in Berkel en Rodenrijs. Job van Zomeren: “Met de ondertekening van deze overeenkomst zijn we weer een stap dichter bij de realisatie van een nieuwe 4C-buurt. Een buurt die uniek is in zijn soort vanwege de combinatie van design, architectuur en duurzaamheid.”

Steeds meer mensen willen graag een energieneutraal huis en bij voorkeur gebouwd met materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. Tegelijkertijd moet de woning comfortabel zijn en een bepaalde uitstraling hebben. ERA Contour en XXarchitecten/Arconiko architecten combineren deze wensen in het zogenaamde 4C-concept.

Cradle-to-Cradle, Comfort en Co-design
De nieuwe duurzame 4C-buurt in de wijk Meerpolder in Berkel en Rodenrijs bestaat uit 16 vrijstaande en twee-onder-een-kapwoningen en ligt aan de noordkant van de dorpskern van Berkel, tussen de Oostmeerlaan en de Meerweg. De koopwoningen, vanaf circa 150 m2woonoppervlakte en vanaf circa € 475.000,- v.o.n., worden gebouwd volgens het Cradle-to-Cradle-principe. Dit principe gaat verder dan het beperken van de schade aan het milieu, maar probeert dit juist te verbeteren door meer gebruik te maken van gifvrije en herbruikbare materialen. Architect Jouke Post van XXarchitecten heeft met deze principes zijn eigen huis in Bergschenhoek gebouwd. Jouke Post: “We hebben het huis als een voorbeeld gebouwd om te laten zien hoe je duurzaamheidsmaatregelen kunt toepassen en tegelijkertijd heerlijk kunt wonen.”

De twee andere C’s van de 4C-woning staan voor Comfort en Co-design. Toekomstig bewoners en geïnteresseerden hebben namelijk veel invloed gehad op de totstandkoming van hun duurzame huis en wijk. Wat de woningen gemeenschappelijk hebben is de type architectuur: modern, met veel gebruik van natuurlijke materialen en strak design, en natuurlijk de zogenaamde 4C-bouwmethode.

Meedoen?
Begin juli organiseert ERA Contour een co-designworkshop voor geïnteresseerden over de verdere invulling van de plannen. Eerdere bijeenkomsten resulteerden in mooie uitwerkingen. In deze bijeenkomst wordt specifiek ingegaan op de verschillende plattegronden en indelingsmogelijkheden en eventuele duurzame opties. Ga naar www.4c-living.nl voor meer informatie en schrijf u in voor nieuwsbrief. Na aanmelding wordt u uitgenodigd voor de co-designworkshop.