B8U WINNAAR BADKAMERCHALLENGE

21 mrt 2017

Een badkamerrenovatie in 1 dag is mogelijk! Dat bewijzen de samenwerkende partijen ERA Contour, Hemubo, Rutges Vernieuwt en Smits Vastgoedzorg met hun ontwikkelde concept B8U. Zij kwamen deze week als een van de twee winnaars uit de bus bij de Badkamerchallenge die woningcorporatie Mitros uitschreef. Jaarlijks renoveren de partijen samen zo’n 4200 badkamers voor woningcorporaties in Nederland. De winnaars krijgen elk een prijs van 20.000 euro om hun idee verder uit te werken. Beide maken bovendien kans op verdere samenwerking met Mitros, die 1000 badkamerrenovaties per jaar uitvoert met een contractwaarde van 5 miljoen euro.

Juryvoorzitter Marjet Rutten oordeelde positief over alle inzendingen. De jury koos uiteindelijk voor de twee voorstellen van B8U en Coen Hagedoorn Onderhoud. “Beide winnaars maken de badkamerwanden helemaal klaar in de fabriek, zodat ze eenvoudig en snel in de bestaande badkamer kunnen worden geplaatst. Ook is het goed om te zien dat er weinig overlast voor bewoners is en dat er keuzemogelijkheden voor bewoners mogelijk zijn. Én, heel belangrijk, de badkamers kunnen geplaatst worden in één woning, wanneer het de bewoner uitkomt. Dus niet meer in een project van 100 badkamers tegelijk.”

Deze jury werd enthousiast van productontwikkeling bij alle finalisten, maar vond het ook belangrijk dat de winnende partijen goed snapten hoe het renovatieproces in bewoonde woningen werkt. Dit geeft zekerheid én de mogelijkheid om snel te starten met de nieuwe badkamers. Beide winnaars gaven aan dat er nog veel meer ontwikkeling mogelijk is, dus dat belooft veel voor de toekomst. Voor de prijsvraag maakte het team een proefbadkamer om het concept te testen.

Het werkingsprincipe van de badkamer die B8U ontwikkelde is zeer eenvoudig. Door het ontwerp van een modulair en flexibel bouwsysteem is de badkamer maximaal te prefabriceren. De componenten worden in het werk volledig droog geassembleerd, dus zonder kit-, voeg- of lijmwerk. De aansluiting op de leiding is een plug & play systeem.

Kenmerken van het product op een rij:

  • Droogbouwsysteem met prefab kunststof wand- en vloerelementen
  • Vloerelement bestaat uit 1 of 2 delen en heeft een stroeve toplaag
  • Wandelement is een sandwichpaneel met krasvaste kunststof afwering. Deze is bacteriewerend en bestand tegen chemicaliën
  • Vloerelementen zijn 100% recyclebaar en de wandelementen zijn te refurbishen tot nieuwe wandelementen
  • Realiseerbaar per woning en in 1 werkdag
  • Minimale geluidsoverlast tijdens montage en geen stof
  • Bewonerskeuze mogelijk door gebruik van badkamer app

The next step
De volgende stap is door ontwikkeling van de producten samen met de fabrikanten. De ontwerpen en productieproces worden gefinetuned, alsmede het proces van inmeten tot montage: dit houden wij zo simpel en snel mogelijk. Ons voordeel is de grote volumes die wij jaarlijks neerzetten, zo wordt het nemen van ontwikkelingsstappen van een fabrikant aantrekkelijk.