214 WONINGEN IN LANDENBUURT ZOETERMEER WORDEN ENERGIENEUTRAAL

20 dec 2019

De Goede Woning en ERA Contour ondertekenen contract verduurzaming

214 woningen in de Landenbuurt in Zoetermeer krijgen in 2020 een duurzame en comfortabele upgrade. Woningcorporatie De Goede Woning en ERA Contour ondertekenden hiervoor op donderdag 19 december het samenwerkingscontract. “Voor De Goede Woning is dit het tweede project waarbij een groot aantal eengezinswoningen van het gas af gaat. Met de ambitie van de gemeente Zoetermeer om in 2040 alle woningen gasloos te hebben, is dit een erg mooie stap in de goede richting” aldus Mariëtte Heemskerk, directeur-bestuurder van De Goede Woning.

In twee fases worden de 214 woningen in de Landenbuurt in de wijk Meerzicht verduurzaamd. De woningen worden zeer goed geïsoleerd en krijgen daarnaast een warmtepompinstallatie voor verwarming en warm water en een intelligente balansventilatie. De daken worden voorzien van isolerende dakplaten en voorzien van zonnepanelen. Deze panelen brengen op jaarbasis net zo veel elektriciteit op als dat er gemiddeld in deze woningen wordt gebruikt voor warmte, warm water en huishoudelijk gebruik. Door de werkzaamheden krijgen de woningen niet alleen een nieuwe uitstraling, maar ook meer comfort voor bewoners. Tocht- en vochtproblemen zijn door de aanpassingen verleden tijd, hiervoor in de plaats kunnen bewoners comfort, warmte en een goede luchtkwaliteit verwachten. Dat de bewoners ook in het plan geloven, blijkt wel uit het feit dat voor de eerste fase van het project 97% van de bewoners heeft ingestemd met het plan en met de Energieprestatie Vergoeding, die de energierekening gaat vervangen.

Persoonlijke wooncoach voor bewoners
“Voor bewoners gebeurt er veel op het moment dat wij de werkzaamheden bij hen in huis uitvoeren. Uit ervaring weten we dat er heel veel op hen afkomt, juist omdat we zo veel doen in korte tijd. Op verschillende manieren, onder andere met een persoonlijke wooncoach, proberen we hen zo goed mogelijk te begeleiden. Als onze werkzaamheden afgerond zijn, kunnen bewoners genieten van een vernieuwde woning, die weer helemaal klaar is voor de toekomst. We zijn er ontzettend trots op dat we dit mooie project, bijna in onze eigen achtertuin, in opdracht van De Goede Woning mogen uitvoeren” aldus Jurgen Weerdenburg, directeur bij ERA Contour.

Beste verduurzamingsconcept
De Goede Woning is enthousiast over de aanpak van ERA Contour: “We zijn heel blij dat ERA Contour, die zelf gevestigd is in Zoetermeer, dit groot onderhoud en deze metamorfose en verduurzaming voor ons gaat uitvoeren. Zij hebben voor dit project het beste verduurzamingsconcept ontwikkeld, dat op alle fronten beter scoorde dan de concepten van andere aanbieders. Een van die pluspunten was ook de begeleiding van de bewoners, wat voor ons heel belangrijk is” aldus Heemskerk.

Werkzaamheden naar verwachting eind 2020 afgerond
Het project bestaat uit twee fases en wordt door ERA Contour uitgevoerd. ERA Contour heeft medio 2019 een proefwoning gerealiseerd waar alle te leveren prestaties zijn getest. Deze week is ook het eerste blok van vier woningen opgeleverd. In februari 2020 start de bouwer met de aanpak van de overige 130 woningen uit de eerste fase. Voor de tweede fase met 79 woningen is meer dan 70% van de bewoners akkoord met de plannen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan alle woningen eind 2020 afgerond.

Jurgen Weerdenburg (ERA Contour) en Mariëtte Heemskerk (De Goede Woning) ondertekenen het contract

Artist impressie Landenbuurt | Beeld: DPI