Genieten van het vakantiegevoel in je eigen buurt… dat is wonen in Happy Days

Een buurt waar de sfeer zo ontspannen is, dat het voelt als een vakantiepark: Happy Days is dé plek waar groen, ontmoeting, gemeenschap én geluk centraal staan. In samenwerking met Synchroon, Plein06 en gemeente Zoetermeer, bedachten we het concept. De verkoop van de woningen is inmiddels gestart. In ons boek BUURTEN schreven wij over het ontwikkelplan van deze bijzonder wijk.

De dwarstocht – de echte naam van de ontwikkellocatie Happy Days – bestond eerst uit een pallethandel, met daaromheen een flink stuk grond. Het gebied had weinig bestaande context, maar door de centrale ligging wel een zeer goede bereikbaarheid. De plek moest een fijne buurt worden, waar bewoners gelukkig kunnen leven. Bij ERA Contour bedachten we daarom het idee van een camping, als plek waar je altijd blij bent. We vroegen al snel of stedenbouwkundig bureau Plein06 wilde aanhaken. “We waren ons toen net aan het verdiepen in gelukstheorieën,” zegt @Robbert Jan van der Veen, oprichter en creatief partner bij @Plein06. “Die theorieën speelden een rol bij de vrije brainstorm waarin we de sfeer van het plan bepaalden. Zo kwamen we uit op het idee om een buurt te bouwen waarin bewoners altijd op vakantie zijn, ruimte hebben om buiten te zitten, de kinderen kunnen zien spelen en een praatje kunnen maken met de buren. Alsof je woont op de camping.”

Het idee werd verder onderzocht door onze afdeling conceptontwikkeling. “Ik vind het tof dat de afdeling bij @ERA Contour de tijd neemt om een goede visie te ontwikkelen,” vertelt Robert Jan. “Zo zijn we ons gaan afvragen wat een camping is: wat is de ruimtelijke opbouw, hoe leven mensen er, hoe is dat anders dan thuis en wat is de invloed van de omgeving daarop?” Door dit onderzoek kwamen twee sporen bij elkaar: de domeinen van ontmoeting en de ideeën over ‘Positive Design’ van professor Pieter Desmet. Hierbij is er natuurlijk ook gedacht aan de basisvoorwaarden zoals veiligheid, geborgenheid en privacy. In Happy Days kan iedereen een plek vinden.

En daar weten Robbert en Ilysa alles van. Ze wonen momenteel nog in een appartement met hun twee kinderen, maar kijken uit naar hun nieuwe woning in Happy Days. “Dat Happy Days een autovrij binnengebied heeft, vinden wij echt een heel groot plusplunt van deze wijk. Geen auto’s betekent dat onze kinderen naar buiten kunnen rennen wanneer zij willen. Zij – én wij - hoeven zich niet druk te maken over het vele verkeer op de weg waaraan we nu wonnen. Dat geeft ons veel rust en de kinderen heel veel vrijheid,” vertelt Ilysa. Het buitenleven spreekt het stel enorm aan. “In Happy Days heb je dat mooie, groene binnengebied dat je als vanzelf naar buiten trekt,” vertelt Robert. “We verwachten dat onze kinderen in zo’n kindvriendelijke omgeving nog meer buiten gaan spelen.”

Naast het vrije vakantiegevoel, is ook de variatie aan woningaanbod erg belangrijk. Van rij- en dijkwoningen en tweekappers en van sociale huurwoningen tot vrijstaande woningen, in Happy Days vind je het allemaal! Samen met Plein06 keken we naar Zoetermeer als stad en stelden de vraag welke woontypologieën er nog niet te vinden zijn, maar waar wel vraag naar is. Dat leidde tot veel verschillende doelgroepen. Starters en tweeverdieners met kinderen waren de ‘usual suspects’, maar er kwamen ook allerlei niche-doelgroepen naar voren: zzp-ers, samengestelde gezinnen, vitale ouderen en ‘empty-nesters’. De doelgroepen zijn bewust gekozen omdat ze complementair zijn aan elkaar. De verwachting is dat ze elkaar juist daarom opzoeken waardoor er nieuwe verbindingen en netwerken ontstaan. Precies zoals in een buurtje!

Het volledige verhaal van Happy Days is verschenen in het boek BUURTEN.

Wil jij ook wonen in Happy Days? Neem dan een kijkje op de website! https://www.happydayszoetermeer.nl/koopwoningen-zoetermeer/

| Erna van Holland | Sander van der Ham | nai010uitgevers | gemeetezoetermeer |