ERA Contour bestaat dit jaar 60 jaar en we voelen ons HAPPY! Een feestelijk jaar, waarin we een beetje terugkijken, maar vooral vooruit. Dit jaar keren we maandelijks terug naar projecten van toen en spreken we met bewoners en betrokkenen over hun buurt. 

Terug naar... Nieuw-Crooswijk, Rotterdam

In deze aflevering gaan we terug naar de Rotterdamse wijk Nieuw-Crooswijk. Deze wijk werd in 2004 gepresenteerd door de Gemeente Rotterdam, deelgemeente Kralingen-Crooswijk en de partijen Woonstad Rotterdam, ERA Contour en Heijmans Vastgoed (samen vormend de Ontwikkelcombinatie Nieuw Crooswijk). Het doel van deze wijk was om aan de noordzijde van de stad een moderne en groene stadswijk te realiseren tussen de Binnenstad en het Kralingse Bos, aantrekkelijk voor een mix aan doelgroepen. Directeur van ERA Contour, Job van Zomeren, en voormalig wethouder in Rotterdam, Hamit Karakus, hebben tijdens de ontwikkeling van de wijk nauw met elkaar samengewerkt. Tijdens hun terugkeer in de wijk delen zij uitgebreid hun verhalen, uitdagingen en mijlpalen met elkaar, wat leidt tot een superleuk gesprek!

Terug naar... Le Medi, Rotterdam

In deze derde aflevering vertelt Bianca Seekles over het ontstaan van de supergezellige Rotterdamse wijk waar de zon altijd schijnt, Le Medi. Tijdens de ontwikkeling van Le Medi stond de wens van de toekomstige bewoner centraal. Middels internetenquêtes, klantenpanels en intensief contact met de beoogde doelgroep is de wijk ontworpen. Als ERA Contour zijn we hier voor het eerst aan de slag gegaan met leefstijlen van bewoners en hebben we dit vertaald naar vijf essenties. Welke dat zijn? Dat vertelt Bianca je in de video vanuit de wijk waar de zon altijd schijnt.

Terug naar... Stadstuin Overtoom, Amsterdam

Circulair en duurzaam bouwen is nu niet meer is weg te denken. In 2012 was Stadstuin Overtoom al voorloper op dit gebied. Voor het project hebben Eigen Haard, ERA Contour, KOW architecten/Form Architecten en Oranje hun krachten gebundeld om in Amsterdam de eerste klimaatneutrale wijk te realiseren. In de wijk werden 350 woningen gesloopt en opnieuw opgebouwd naar 470 woningen. Maar liefst 98% van het gesloopte materiaal werd hergebruikt. Dat kon mede door de samenwerking met onze collega's van Voorbij Prefab, waar het sloopbeton werd hergebruikt voor het beton. 

Terug naar... Fonteinbos Zoetermeer

Het Fonteinbos is een typische woonflat van ERA Contour. Het is snel, robuust en betaalbaar gebouwd. Een mooi voorbeeld van innovatieve bouw in haar eigen tijd. Chris van Elk is bewoner van het eerste uur en hij neemt ons mee terug naar de jaren '70, naar de plek waar hij hechte vrienden maakte en samen met hen tegen de gemeente streed voor een sterke buurt.