HOUTbaar

Het logische antwoord op circulaire, duurzame energiezuinige schaalbare woningbehoefte

In samenwerking met TBI-ondernemingen Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep werken we continue aan een baanbrekend concept in modulair en circulair bouwen: HOUTbaar. We doen dit in samenwerking met de scale-ups Sustainer Homes en The New Maker.  HOUTbaar maakt modulaire woningbouw in hout op grote schaal mogelijk. De eerste prototypes zijn gerealiseerd in twee varianten: HOUTbaar HUIS en HOUTbaar LOFT.  
 
Het concept HOUTbaar is ontstaan als antwoord op de grote vraag naar meer woningen én duurzaam en betaalbaar wonen. Rudy van Gurp, Hoofd van TBI WOONlab zegt daarover: “Modulair bouwen in hout is nu nog een uitzondering maar niet meer voor lang, daarvan zijn wij overtuigd. We zochten naar oplossingen om dit opschaalbaar en dus betaalbaar te maken voor corporaties en beleggers in het middensegment. Samen met partners Sustainer Homes en The New Makers hebben we de krachten gebundeld om die uitdaging aan te gaan en HOUTbaar is daarop ons antwoord. Op weg naar een wereld waarin we niets meer verspillen en vervuilen.” 

HOUTbaar = voor altijd en altijd 

Van HOUTbaar zijn er twee varianten. Een eengezinswoning en een loft. De loft is 3,5 meter breed, waardoor er exact drie huizen in plaats van twee naast elkaar passen op een kavel. Een loft telt 32 vierkante meter woonoppervlakte. Het concept HOUTbaar is gebaseerd op twee principes: 1) hout is CO2-positief en hernieuwbaar bouwmateriaal. En 2) hout is geschikt voor échte systeembouw, waarbij je het hele huis volledig remontabel maakt.  

HOUTbaar HUIS: de ideale circulaire gezinswoning 

In de Nieuwe Es in Hengelo zijn de eerste vier houten rijwoningen met vier verschillende installatieconcepten gerealiseerd. HOUTbaar HUIS is een oer-Hollandse eengezinswoning van 110 tot 150 m2 naar een beproefd en gewaardeerd Hollands recept: keuken-toilet- woonkamer beneden, twee slaapkamers en een badkamer boven, daarboven nog een vliering voor de sport- en de kampeerspullen. Alleen: deze ideale gezinswoning is 100% remontabel en is zijn hele levensloop lang stikstof- en energie-positief. De modulaire casco’s worden met digitale precisie en onder ideale omstandigheden gefreesd in een werkplaats, van houten LVL-delen. Door in de afwerking (binnen en buiten) gebruik te maken van slimme materialen en technieken, is het hele huis na jáááren nog steeds volledig remontabel. 

HOUTBAAR LOFT VOOR MENSEN DIE NET IETS ANDERS ZOEKEN 

Een woning van het concept HOUTbaar LOFT is de ideale modulaire loftwoning voor een meer stads publiek dat circulariteit heel belangrijk vindt. Met HOUTbaar LOFT introduceren we een nieuwe manier van wonen voor een diverse doelgroep. Bijvoorbeeld voor starters, singles, jonge stadse gezinnen maar ook voor mensen van wie de kinderen het huis uit zijn, die van de stad houden en graag geld overhouden om andere leuke dingen te doen. De woning heeft een beperkte breedte waardoor er drie complete woningen op twee reguliere woningkavels gerealiseerd kunnen worden. De combinatie van de smalle beukmaat en het zelf kunnen inrichten van de woning in de loop van de tijd, maken de woningen echt betaalbaar voor een brede doelgroep en zeker ook voor starters op de woningmarkt. 

SLIM SAMENWERKEN EN LUISTEREN NAAR DE KLANT 

Vanuit het TBI WOONlab zijn we altijd op zoek naar betekenis voor de klant. Zo horen en zien wij nu overal in de markt vraag naar circulaire woningvormen die een minimale ecologische footprint achterlaten. Daarnaast is er in Nederland een enorme woningbehoefte. Met ons concept HOUTbaar geven we invulling aan deze vragen. Na Hengelo en Rotterdam starten we ook in Eindhoven met een pilot. 

SAMEN IN DE VERSNELLING 

Gert van Vugt van Sustainer Homes over de samenwerking: “Met de kennis en data van de TBI-ondernemingen hebben we met elkaar de ideale gezinswoning kunnen ontwikkelen. We zitten nu ineens in een achtbaan: riemen om en gáán.” Pieter Stoutjesdijk van The New Makers: “Samen kunnen we nu ook gaan kijken naar as-a-service businessmodellen voor de interieurelementen, waardoor je ze na gebruik weer gewoon kunt terugnemen in de collectie.” 

OVER TBI WOONLAB

TBI WOONlab is een samenwerking tussen TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep. In het TBI WOONlab worden samen met opdrachtgevers en consumenten nieuwe processen en producten voor nieuwbouw en energetische woningverbetering ontwikkeld. Daarbij staat de vraag van de klant en de behoefte in de maatschappij altijd centraal. Meer informatie over HOUTbaar HUIS en HOUTbaar LOFT is te vinden via www.tbiwoonlab.nl en www.houtbaar.nl.