Roland en jij hebben een belangrijke rol gespeeld bij de oefening op SAWA. Welke uitdagingen kwamen daarbij kijken?
“Voor het organiseren zelf maakte het niet veel uit dat het gebouw van hout is, maar voor de brandweer en BHV’ers speelt het materiaal wel een rol. Hout wordt vaak gezien als minder veilig door risico’s zoals inbranden en verzwakking. Bij SAWA is het hout geïmpregneerd en tijdelijk onbrandbaar, wat de constructie extra bescherming biedt. Het belangrijke in deze oefening was: hoe zorgen we dat de hulpdiensten deze cruciale informatie tijdig en goed kunnen gebruiken?”
Wat houdt de rol van brandweervrijwilliger precies in, en wat motiveert je om dit te combineren met je werk bij ERA?
“Als brandweervrijwilliger rukken we 24/7 vanuit huis uit – geen kazerneplicht dus. Een pager alarmeert ons, waarna we naar de kazerne gaan en uitrukken. Roland en ik combineren dit met ons werk bij ERA door onze ervaring met veiligheid en incidentbeheersing te delen. We helpen projectteams te begrijpen wat BHV’ers en hulpdiensten nodig hebben tijdens een incident. Het geeft veel voldoening om zo bij te dragen aan veiligere bouwplaatsen.”
Wat zijn de grootste verschillen tussen een oefening zoals op SAWA en een echte noodsituatie?
“Een oefening is gecontroleerd, veilig, en bedoeld om te leren. Tijdens een echt incident is er geen ruimte voor fouten en ligt de druk veel hoger. Toch maken we oefeningen realistischer door samen te werken met hulpdiensten. Zo voelen BHV’ers hoe het is om met onbekende partners te werken. De evaluatie na afloop is het belangrijkst – daar komen altijd de beste inzichten naar boven.”
Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je brandweerervaring direct hebt toegepast op de bouwplaats?
“We delen vooral praktische adviezen. Zo raden we projectteams aan om herkenbare hesjes en goede portofoons aan te schaffen. Dat maakt communicatie met hulpdiensten veel soepeler, en communicatie is vaak de grootste uitdaging tijdens een incident. Onze ervaring helpt teams situaties beter in te schatten en effectiever te handelen.”
De samenwerking tussen het BHV-team en de brandweer verliep soepel tijdens de oefening. Welke tips heb je voor collega’s om bij te dragen aan een veilige werkplek?
“Blijf scherp en let op je omgeving. Als je iets onveiligs ziet, bespreek het meteen. Door dagelijks kleine verbeteringen te maken, creëren we een veiligere werkomgeving. Mocht er toch een incident zijn, dan is een goed voorbereid team essentieel voor een goede afloop.”
Wanneer zijn jullie hiermee begonnen en wat zijn de plannen voor de toekomst?
“In 2022 zijn we gestart met een oefening in Nieuwerkerk aan de IJssel. Sindsdien hebben we meerdere locaties bezocht, zoals Bergen op Zoom, Zoetermeer en Utrecht. Ons doel is om elke maand een oefening te organiseren. Wil je ook een oefening op jouw bouwplaats? Neem dan contact op met mij of Roland. We denken graag met je mee!”